Dommedagskrigen, Brasil anno 1893.

Nobelprisvinner Mario Vargas Llosa har skrevet en murstein av en bok om en underlig og forskrekkelig hendelse i Brasils historie. Den profetlignende figuren Antônio Conselheiro, Rådgiveren Antonio. Gikk rundt på slettene i Brasils stat Bahia og forkynte omvendelse blandt de fattige. Han opparbeidet seg en større og større tilhengerskare mens han bygget kirker og pusset opp gravplasser. I 1877 rammet en stor sultkatastrofe Brasil, som følge av en langvarig tørkeperiode. Rådgiveren og hans hjelpere gjorde hva de kunne for de trengene og fikk slik enda flere tilhengere.

I 1893 slo “rådgiveren” og tilhengerne hans seg ned og grunnla byen Canudos. Siden de var religiøse fundamentalister var byen grunnlagt på likhetsidealer og drevet nærmest som et sosialistisk kooperativ. Gambling og rus ble gjort forbudt. De så på republikken som en fare mot de katolske idealene og mot kristendommen, fordi republikken representerte sekulære verdier. Derfor forbød de og bruk av republikkens penger og sivilt ekteskap i Canudos. Likhetsidealene førte til at ingen sultet, og derfor kom flere og flere til byen. Landløse, slaver og urbefolkning strømmet til byen og etterhvert var de oppe i 30.000 innbyggere.

Dette førte til klager fra de mektige jordeierne som mistet arbeidskraft. Og staten ble bedt om å gripe inn. Republikken sendte derfor militæret for å få slutt på de religiøse fundamentalistene. Denne hæren ble nærmest mirakuløst nedkjempet, det ble også neste arme og neste arme. Fjerde gangen sendte republikken en betydelig større arme. Mens militæret angrep brukte rådgiveren tiden til å be og faste. Dette gjorde at han antageligvis pådro seg dysenteri og døde mens byen ble beleiret. Noe som symboliserte starten på slutten for Canudos.

Det eneste kjente bildet av "rådgiveren". Tatt etter hans død.

Hæren på sin side viste ingen nåde, og slaget utviklet seg til å bli den største massakren i Brasils historie. Det var kun 400 overlevende i Canudos. Store overgrep ble utført på sivilbefolkningen. Halshugging av alle menn og voldtekter av kvinnene. De vakreste kvinnene ble sendt i fangenskap til bordeller i Salvador. Til sammen er det anslått at mellom femten og trettitusen mennesker mistet livet krigen i Canudos.

Mario Vargas Llosa har skrevet en fengslende bok basert på hendelsen, der vi får følge alle sider og perspektiver. Fra de religiøse fundamentalistene som startet gruppen til de fattige som følger etter,  politikere , landeiere og de militære som får oppgaven og rydde opp. Dommedagskrigen er en interessant bok som anbefales for alle som er interessert i Latin-Amerikansk historie, sosiologi og maktstrukturer. Den gir gode eksempler og mulighet for innlevelse i alle de klassiske tre formene for legitim makt, som følger av Max Webers autoritetsteori.

https://i0.wp.com/a1.sphotos.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v378/132/66/674395811/n674395811_1559461_235.jpg

Meg og min venninne Ana hos Zappatistaene i Chiapas.

Boken minnet meg om da jeg besøkte Zappatistaene i Chiapas for et par år siden. En annen gruppe i Latin-Amerikansk historie som har startet sine egne samfunn for å verne om sin identitet og rettigheter. Og som også har måttet tåle voldsomme overgrep av militæret. Terrorister for noen kan være frihetskjempere for andre. Derfor er og terrorisme og en så kontroversiell sak, som i mange tilfeller kan være vanskelig å diskutere objektivt. Vold mot sivile er utilgivelig uansett hvilken side man representerer.

Natos luftangrep 1.mars drepte 9 sivile gutter, alle under 12 år, de var ute for å samle ved men lignet på terrorister.

Advertisements
This entry was posted in Litteratur, samfunn politikk and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s